Ekologiczna alternatywa dla naczyń

Artykuły jednorazowego użytku to domena współczesnego świata. Niestety, tego typu rozwiązania przy użyciu plastikowych kubeczków czy pojemników niosą ze sobą tony odpadów, które zalegają na wysypiskach śmieci. Ekologiczną alternatywę stają się naczynia ze sprasowanych otrębów.

 

Historia eko-naczyń sięga 1997 roku kiedy to Jerzy Wysocki, pochodzący z rodziny o głęboko zakorzenionej tradycji młynarskiej, po raz pierwszy stworzył naczynia z otrąb pszennych.

 

Naczynia są całkowicie biodegradowalne, czyli ulegają pełnemu rozkładowi zaledwie w ciągu 30 dni. Ich zaletą jest nie tylko ciekawy wygląd, ale także wyjątkowy zapach świeżo upieczonego chleba. Produkty są tworzone jedynie z otrąb pszennych i nie zawierają szkodliwych substancji, które mogłyby przenikać do żywności. Ponadto mają doskonałe właściwości izolacyjne – chronią użytkowników przed poparzeniem rąk.

 

Chcielibyście zjeść na takim talerzu, a może spróbować samego naczynia? Zapraszamy do udziału w V Międzynarodowym Kongresie Biogospodarki, który odbędzie się w dniach 20 – 21 listopada 2017 r. w hotelu Vienna House Andel’s Łódź.